Docenten

Sciencelabs

Scholieren zijn van nature heel nieuwsgierig en dat komt in de bètadisciplines goed van pas. Maar hoe regel je nou een leuk practicum waarbij ze deze nieuwsgierigheid op een handige manier kunnen inzetten? En hoe zorg je dat de leerlingen hier ook echt wat van opsteken?

Volg met een hele klas een Sciencelab!

Een Sciencelab bestaat uit twee onderdelen:
- Lesbrief om leerlingen voor te bereiden op het onderwerp;
- Verdiepende activiteiten op de Vrije Universiteit waarbij het zwaartepunt ligt op het zelfstandig uitvoeren van experimenten.

De verdiepende activiteit beslaat een halve dag. Wij zorgen voor begeleiding en gaan er daarbij van uit dat de docent hier ook een aandeel in heeft.

Meer informatie over de Sciencelabs en aanmelding

Masterclasses

Een masterclass is een korte cursus waarin descholier zich kan verdiepen in een interessant onderwerp dat aansluit bij de opleiding Scheikunde of Farmaceutische Wetenschappen. De scholier ontmoet docenten en studenten van de opleiding, krijgt een kijkje in de keuken van het onderzoek en proeft de sfeer op de VU. 

Forensische Chemie (Scheikunde)
Er is een moord gepleegd... en dan?
In de masterclass Forensische Chemie wordt een moord onderzocht. De politie heeft inmiddels een verdachte zonder alibi en met motief. Alleen het bewijsmateriaal is nog niet rond... en daar gaan jullie voor zorgen!

Voor meer informatie over deze masterclass en aanmelding, klik hier.

Van Molecuul naar Medicijn (Farmaceutische Wetenschappen)
Na een inleiding over hoe geneesmiddelen werken, ga je op de computer en in het lab aan de slag met het ontwerpen van een mogelijk nieuw medicijn. Deze masterclass is een echt onderzoeksproject, waarbij je intensief bezig bent met nieuwe toepassingen van de scheikunde.

Voor meer informatie over deze masterclass en aanmelding, klik hier.

Profielwerkstukbegeleiding

De VU biedt 5- en 6-vwo scholieren intensieve begeleiding bij profielwerkstukken. De begeleiding bestaat uit 2½ dag werken op de VU met colleges, practica en een posterpresentatie. Daarnaast ga je zelf aan de slag met het bedenken van een onderwerp en onderzoeksvraag, en het schrijven van het profielwerkstuk.

De afdeling Scheikunde & Farmaceutische wetenschappen biedt twee thema's aan; Medicijnen en Enzymen en Luminescentie. Binnen het gekozen thema heb je de ruimte om je eigen onderzoeksvraag te formuleren en je eigen onderzoek uit te voeren. 

Lees alles over dit project op de site van de ItsAcademy.

EUSO

Ieder jaar vinden de regionale voorrondes van deze European Union Science Olympiade plaats in Amsterdam, een samenweking van de de VU en de UvA. De landelijke EUSO organisatie houdt u hiervan op de hoogte.